My Followers

Tuesday, October 25, 2011

DEEPAVALIEsok 26Oktober 2011 adalah hari DEEPAVALI... Menjelang perayaan Deepavali, penganut agama Hindu di negara ini mula menghiasi kawasan rumah mereka dengan "kolam" dan cahaya pelita bagi memeriahkan suasana perayaan. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang beerti cahaya dan perkataan "Gavali" yang beerti barisan.

Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalendar Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta cahaya.


Menurut lagenda, Raja Naragasura yang kejam dan selalu memeras rakyatnya, telah dikalahkan dan dibunuh oleh Maha Krishnan. Sebelum mati, Raja Naragasura meminta semua manusia agar mereka merayai hari kemenangan itu sebagai peringatan kepada yang mereka yang baik tentang godaan hantu dan syaitan, peringatan kepada mereka yang lupa agar berbuat baik dan menjauhi daripada membuat kejahatan sesama manusia.

Pelita yang dipasang dalam barisan dapat dilihat dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan yang dirayakan sebagai perayaan Deepavali.~ itu serba sedikit info yg sempat aku google .. tp apa kena mengena deepavali dlm hidup aku ? well . saje jer ... kita kan 1 Malaysia uol.... khenn ....

No comments:

Post a Comment

Sila lah komen ... hihihi ... =D

Pihak Penaja :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...