My Followers

Tuesday, July 9, 2013

Marhaban Ya Ramadhan 1434 Hijriyah.

Bismillahirahmanirrahim...
Assalamualaikum semua... Alhamdulillah... mlm td sekitar jam 8:15 malam telah kedengaran pengumuman tarikh permulaan puasa ramadhan 2013. Pengumuman tarikh permulaan puasa ramadhan 2013 telah dilakukan secara rasmi oleh Penyimpan Mohor Besar Raja Raja Datuk Syed Danial Syed Ahmad melalui siaran televisyen dan juga radio.





Umat Islam di Malaysia akan menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan tahun ini (2013) pada 10 Julai (RABU).
Ini adalah berdasarkan rujukan pada tarikh-tarikh penting dalam Islam untuk tahun 2013 /1434-1435 H bagi Malaysia.
Dalam senarai tarikh penting Islam yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Teknikal Kalendar Islam Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, 1 Ramadhan 1434 jatuh pada 10 Julai 2013.

Jika disingkap kenangan tahun lepas, aku berpuasa bersama2 bayi dalam kandungan... agak rumit kerana terpaksa pula menjalani PBS (Pengalaman Bersasaskan Sekolah)...Namun kugagahi jua...bersyukur kerana ketika itu aku memilih sekolah yang berhampiran dengan rumah. Makanya dapatla aku bermanja merasa masakan emak setiap hari. Waktu tu kandungan pon da berusia 5 bulan..so xde la mabuk2 lagi. Cuma agak penat dan mengah turun naik tangga utk ke Bilik Muzik.

Sepanjang mengandung syukurla aku tidak pernah dimasukkan ke wad kerana alahan. Aku rasa aku masih gagah berbanding adik beradik yg lain yg  "melepek" bila mengandung. Mungkin Tuhan membantu kerana aku kena belajar ,pergi kuliah tiap2 hari pagi sampai petang. Naik tangga tingkat 3.. penat sangat.. Usung keyboard ke Bilik Muzik. Fuhh... macam x percaya aku dah lalui semua tu dgn jayanya.. hihi...

Paling tidakpon aku jus mabuk2 & muntah2, pernahla sekali g klinik sbb demam. Ohye aku juga x suke mekap, x suka shower bath aku dan tukar semua termasuk shampoo. Yang paling x suka ialah susu. Bila ada iklan Anmum aku cepat2 alih...benci sgt tgk susu x tau kenapa. Hehe...

Waktu mengandung juga aku sering di tegur kerana perutku yg agak kecil. Ini sebenarnya mendatangkan kebimbangan dihati juga... Yela dhla first kandungan,  mana2 aku pergi sume tegur.. makcik cleaner kat maktab, pakcik teksi aku naik pg klinik wat check up pon tegur perut aku x macam preggy. Hingga la aku dah nk dkt due pon adik kedai jamu aku pg nk beli ubat tegur, dia ingatkan aku baru 7 bulan. hehehe...

Alhamdulillah ramadhan kali ini aku ditemani baby yang aku kandungkan ramadhan tahun lepas. Beliau dh keluar dari perut dan dah berusia 6 bulan... anak mama yg tersayang  akan menemani mama sepanjang puasa ini. 


Semoga aku diberi kekuatan yang luar biasa utk menjaga dan mengasuh puteriku ini sepanjang ramadhan.

In sha Allah



Monday, July 8, 2013

Puree Labu Adelia

Assalamualaikum

Bersua lagi kita... well today aku nk sharing apa yg dimakan oleh my doter... memandangkan Adel da berusia 6 bulan mmg dah boleh intro solid food. 

Menjelang usia enam bulan, anda mungkin sudah dapat perhatikan tanda-tanda yang bayi sudah bersedia untuk meluaskan dietnya. Pada ketika ini, dia sudah dapat menegakkan kepalanya sendiri dan akan hilang refleks merodok lidah (tongue thrust) yang bermakna dia sudah boleh belajar mengambil makanan selain makanan cecair sekarang. Dia juga akan mula menunjukkan minat terhadap makanan di pinggan anda, memerhatikannya dan mungkin akan cuba mencapainya. 

Namun, ini tidak bermakna yang bayi anda sudah pandai duduk dan makan dengan sudu dan garfu. Sebenarnya, makanan pejal pertama bayi bukanlah pepejal; malah, makanan awal sepatutnya bersifat separa cecair kerana makan ialah kemahiran yang dipelajari oleh bayi secara perlahan-lahan. 


sumber : 
http://www.babycenter.com.my

Makanan lain yang boleh anda mulakan pada usia enam bulan termasuklah:
  • buah-buahan, seperti pisang, pir dan epal yang dipurikan;
  • sayur-sayuran, seperti lobak merah, labu dan bunga kubis.
Anda juga boleh cuba sayur-sayuran berkanji seperti kentang dan keledek. Penting bagi anda memberikan bayi makanan berperisa masin disamping yang manis pada tahap ini supaya dia tidak hanya gemarkan makanan manis sahaja. 
Untuk Adel aku dah try perkenalkan puree pisang, lobak, epal, kurma,  mangga n today bagi beliau makan labu plak.. hehehe...





Tampaknya beliau x berapa gemar laa.... x seperti anak mommy2 yg lain berselera bila disuapkan labu, Adel mcm geli geleman plak nk menelannya... muka dia sama mcm diberi puree epal. Tak suka agaknya... hikhik






Apelaa... mama buat sehabis sedap penuh kasey sayam tau..tapi xpela namapon nk memperkenalkan makanan kan...diharap Adel tidak kembung mahupon sembelit.







# Kita Tunggu Dan Lihat.

Sunday, July 7, 2013

Adeliaku sayang...

Assalamualaikum

weee... baru nk update...hikhik...
lama da menyepi..mmg pasni akan diupdate hari2...InsyaAllah...
Kebelakangan ni busy melayan si kecil ku...Nur Amisha Adelia...pengarang jantung, penghibur hati...
memandangkan x sempat menjaga baby sepenuhnya masa dlm pantang hari tu sebab sambung belajar, masa yg terluang ni digunakan sepenuhnya utk membelai baby... Alhamdulillah beliau da berusia 6 bulan ++ , da pandai merangkak sikit2...

happy sgt2 tgk perkembangan dia... cergas, ceria dan aktif...


Memang best sgt perasaan bila da ada anak.... bila pandang lama2 muka anak... ada satu feeling yang x dapat diceritakan dgn kata2...syahduu sgt tau...

org kata :

20 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK

1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar

2- Kaum wanita akan merindui saat 9 bulan kehamilan walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!! 

3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!

4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.

5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..

6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat... (hehe)

7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.

8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.

9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo! 

10- Kita akan lebih menghargai diri kita.

11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.

12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.

13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.

14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya.

15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.

16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!

17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!

18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.

19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.

20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!


# hampir kesemuanya tepat sekali.. hehehe :)

Pihak Penaja :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...