My Followers

Sunday, September 22, 2013

Kronologi Kelahiran Adelia Part 1

Assalamualaikum semua.
Alhamdulillah dan syukur ke hadrat-Nya kerana dengan izin aku masih diberi kesempatan untuk hidup di dunia ni dan mencoretkan pengalaman melahirkan anak pertama..:) sebenarnya ada beberapa fakta aku da ingat2 lupa.. tp xpela mana yg aku msih ingat aku share la kt cini..

Pertama sekali aku sangat bersyukur kerana dipermudahkan proses kelahiran seperti yang diharapkan. Aku rasa macam mimpi pun ada dengan apa yang telah terjadi. Sebabnya semuanya berlaku begitu pantas tanpa diduga. Oh ye, anakku lahir lewat sehari dari tarikh due iaitu 14 Disember 2012

_____________________________________________________________________________________________


15 Disember 2012
Hari ini hari Sabtu … pagi2 lg dh pegi Klinik Desa sbb dh overdue kan…  lgpon aku dikatakan ada darah tinggi la pulak sbb berat naik mendadak. Tp kaki n tangan aku x sembab cam mommy2 preggy lain. Perut pon kecik jer...…Apepon aku kenala ambil darah n cek tekanan darah tiap2 hari. Di klinik nurse yg baik dan mesra Kak Aza namanya, dia byk bg nasihat dan tunjuk ajar memandangkan ini kandungan pertama ku… dia tnya ada tanda2 ke? Aku kata lom lg… dia pon kata kalau da lebih seminggu mmg kena serah diri kt hospital… dia bg tempoh seminggu utk aku tunggu dan lihat.

Sebenarnya…aku dh merajuk time ni sbb bby xnk kuar lg… aku klo leh nk cepat2 beranak sbb nak berpantang lama sikit dirumah… sbb awal Januari aku dh kena balik ke maktab dan menjalani praktikum. Aku xmau la jd cam mber aku lewat seminggu dr tarikh due.. ape2pon aku redha je..Aku siap mintak nurse2 doakan aku leh bersalin cepat2. hihihi..

Balik dr klinik suami ajak g ngeteh… ok la jomlaa….g mkn roti canai n milo suam… ohh sekeping saje ye..pastu balik dgn hati yg sebal. Time balik lalu lg dpn spital…pandang smbil usap perut. “Belum agaknyer”… bisik hati ini. Cewahh..

Sampai dirumah suasana agak sibuk kerana ada sedikit majlis keraian dihadapan rumah..aku x amik pot… terus menuju ke tempat pembaringan lantas menidurkan diri.. dlm hati merajuk x habis2 sbb bby takmo kuar lg.

Dalam petang kol 2 camtu aku terjaga ..tp stil baring2 dgn perut yg memboyot.. usap2 perut. Kruk krak…bunyinye…rupe2nye daku  sangat lapar sbb hanya mkn sekeping roti canai pg td.. ape lagi terus mengidam nk mkn nasi air. (bukan mengidam sgt,, teringin jer)  Ajak suami, dia pon cepat2 bersiap… 

Masa tu pukul 3.30 petang bila da bersiap kitorg pon menuju la ke gerai nasi air tu..ala bukan jauh pon 3 minit je dr rumah nek kereta.. ok  da sampai ke gerai.. suami parking jauh sket sbb ramai org. Aku pon ekjas2 tudung (walau boyot penampilan harus dijaga) kikiki…da siap parking aku pon buka pintu kereta dan mahu melangkah keluar.

Dengan tidak semena2 prrrrrr……ada air mengalir laju…oh my English!! Eh bukan… oh my God…aku pndang ke bawah..serius aku tak teran tp automatic air itu meluncur laju.. YESSS !!!! aku menjerit kecil…girang… “Abg, air ketuban ayg da kuar ….”  aku khabarkan berita gembira itu… suami agak kaget tampaknye seraya berkata… “sempat ke ambik brg ? ke nk gspital terus?”
Ehh…ape plk g spital..itula pentingnya ilmu pengetahuan.. hikhik. Klau da kuar air ketuban mmg kena pg hospital sbb itu salah satu tanda nk bersalin BUT not to fast…uol buleh balik umah dulu mandi2, salin baju n bersiap.

OK la x jadi mkn nasi air… camne nk mkn kan suar da basah..hikhik..serius kuar air ketuban x sakit pon. Cuma aku rasa agak cuak, excited n gementar gitueww…
X de selera da nk mkn ns air walau suami nk bungkus ke hape. Kami pon patah balik umah..dlm perjalanan aku nyanyi2 “ yey yey da nak beranak”…gembira sungguh!!

Bila nk naik rumah skali lg air kuar..laju n tidak berhenti..aku siap gelak2 lg, suami yg gelabah..asyik tnya "ok ke? Takpe ke?"

Memandangkan dpn rumh tgh bz org buat majlis aku pon agak malu2 kucing nk naik dgn suar yg basah..tp terus je  jalan dgn selamba tp penuh hati2. Sampai umh terus salin apa yg patot, siapkan sume kelengkapan utk dibawa ke hospital. Namun diri ini masih lapar…mujur ada lg sikit nasi lemak yg mak aku buat utk breakfast pg td..aku pon sebat je dan sempat goreng telur sebiji.. hihihi…laparrr…

Dah siap makan n mandi, daku pon bersedia fizikal dan  mental utk ke hospital.. salam cium emak, kakak siap2 dan babai2 pada ank2 saudaraku…aku ckp “ok baby nk  kuar dah, nanti makchu balik”.

Setibanya dihospital daku mula rasa seram sejuk ........................


(bersambung)









No comments:

Post a Comment

Sila lah komen ... hihihi ... =D

Pihak Penaja :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...